Å satse alt… (Alt har en begynnelse)
I juni 1997 møter de to barndomskameratene Nils og Ronny hverandre, helt tilfeldig en sen ettermiddag på Aker Brygge. De har ikke sett hverandre på mange år, samtalen går lett, og én øl blir til flere.
Utpå kvelden reiser de hjem til Nils, og tema på ved kjøkkenbordet denne natten handler om deres respektive opplevelser og erfaringer, i en TV-bransje der de begge har følt på at skjorta begynner å bli vel trang.
Det blir etter hvert tydelige at de har en felles drøm. Å finne opp den forslitte ”reise-TV”-genren helt på nytt. Vekk med alle satte rammer, gitte reiseruter, store TV-team og avtale møter.
Tenk å lage TV uten team? Bare to mann, to kameraer, ingen research, ingen planer, ingen avtaler. Uten sikkerhetsnett. Utsette seg for folk og situasjoner, håpe på det beste, og fange alt på kamera, uansett. Drevet av nysgjerrighet og lysten til å fortelle unike historier, og ikke minst; ønsket om å vise at verden kanskje ikke er fullt så farlig som mange vil ha det til.
En slags roadmovie. En Walkabout.
Når sola står opp over Bjerregårdsgate neste morgen har de en plan, og samme dag sier de opp jobben, pansetter huset, låner kameraer og bestiller billetter til Cuba.
99 land, 5 kontinenter, 9 Gullrute-nominasjoner og gud vet hvor mange kilometer og bilvrak senere, er de fortsatt ”de som reiser der få andre tør”. Med humor og varme og gjennom møter med mennesker i øynehøyde, lager de TV som berører, inspirerer og underholder.
Og, som viser at verden tross alt er bedre enn sitt rykte.
Nils Wærstad og Ronny Kristoffersen, bedre kjent som NRK-duoen Nils & Ronny, har i mange år begeistret TV-seere med sine opplevelse fra hele verden. Fra slummen i Manila til Check-points på Vestbredden, fra leire i Somalia til jungelen i Colombia, disse gutta har «reist langt og sett mye».
Gutta har en unik evne til å løfte tilhørerne opp av stolen og ta dem med ut i verden, i fordrag som ikke bare kaller på latterbrøl, men som også leder til ettertanke og refleksjon. Stikkord for temaene spenner fra etikk, moral og verdier, til humor, drøm og arbeidsglede. De snakker om å kjenne og respektere sitt publikum, om hvordan man samarbeider kreativt, og om hvordan man kan lykkes gjennom å ha faglig tyngde til å kunne slippe seg løs fra herskende konvensjoner.